03 Şubat 2008

Yaşasın! Eurovision'a Türkçe Şarkıyla Katılıyoruz

Eurovision Şarkı Yarışması bu sene 20-24 Mayıs'ta Belgrad'da yapılacak. (Alıntı yanlış. 22 değil, 20.) Ülkeler yavaş yavaş katılacak sanatçıları ve şarkıları seçiyor. Bizde de mor ve ötesi seçildiydi, bir kaç şarkı verecek şimdi TRT'ye. Bunların da Türkçe olmasına karar verilmiş. Türk Dil Kurumu da, Eurovision'a Türkçe şarkı ile katılacaklar diye Mor ve Ötesi'ne teşekkür etmiş:

TDK, TRT Genel Müdürlüğü ile “Mor ve Ötesi” müzik topluluğu üyelerine teşekkür yazısı gönderdi.

TRT’ye gönderilen yazıda, kurumun, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da 22-24 Mayıs 2008 tarihlerinde düzenlenecek şarkı yarışmasında Türkiye’nin Türkçe sözlü şarkı ile temsil edilmesi yönündeki kararının, son derece doğru ve yerinde olduğu belirtilerek, “Ülkelerin genellikle kendi dilleriyle yazılmış şarkılarla katıldığı ve ülkelerinin kültürlerinin tanıtımı açısından önem taşıyan Eurovision Şarkı Yarışması’na ülkemizin de Türkçe sözlü eserle katılması, dilimizin ve kültürümüzün tanıtımı açısından yararlı olacaktır” denildi.

“Mor ve Ötesi” müzik topluluğuna gönderilen yazıda da topluluğunun solisti Harun Tekin’in “TRT’ye sunacağımız üç şarkı da Türkçe olacak. Çünkü bu dile hakimiz” sözlerinden ve yarışmaya Türkçe parçayla katılma kararlarından dolayı TDK olarak çok büyük sevinç duyulduğu belirtildi.
"Eurovision'u kimse sallamıyor ki bizden başka yauu ahahah"cılardan değilim. Çünkü öyle değil. Yeri gelmişken ondan bir bahsedeyim. 2002'de Almanya'da 12 milyon kişi izledi Eurovision'u.
2003'teki Norveç elemesi "melodi grand prix" ise 1.5milyon kişi (nüfusun %30'undan fazla) tarafından seyredilmiş. Yani Eurovision "sallanan" bir yarışma. Ama ülkelerin (varsa) dil kurumları bu kadar sallıyor mu ondan oldukça şüpheliyim.

Bir kere ne olduğu belli değil. Önce TRT, "Türkçe sözlü şarkı ile temsil edilmesi yönündeki kararı" sebebiyle tebrik edilmiş, sonra Mor ve Ötesi demiş ki, "şarkılar Türkçe olacak, çünkü bu dile hakimiz." Yani ne olmuş? TRT Türkçe şarkıyla katılmaya karar vermiş, Mor ve Ötesi de zaten öyle mi yapacakmış dile hakim olduğu için, yoksa buna zorunlu mu tutulmuş da sonra böyle bir açıklama yapmışlar? Bir iş var da anlamadım. Araştıramayacam da şimdi. TDK'nın Mor ve Ötesi'nin "dile hakim olma" gerekçesine sevinmesi de anlamsız. Yani adamlar İngilizceye yeteri kadar hakim değiller, tabii ki ana dillerine daha çok hakimler, bu yüzden de ana dillerinde şarkı yapcaklar. Bunda "çok büyük sevinç duyulacak" ne var lan?

Son olarak şu "ülkelerin genellikle kendi dilleriyle yazılmış şarkılarla katıldığı yarışma" yanlışına değinelim. Zamanında Sertab Erener falan ingilizce şarkıyla katıldığında yapılan tartışmalarda da çok söylendi bu yalan. Efendim, Eurovision, ülkelerin genellikle kendi dilleriyle yazılmış şarkılarla katıldığı bir yarışma değildir. 1997den beri. O zamana kadar (bir kaç sene dışında) her ülke resmi dillerinden biriyle katılmak zorundaydı. Ama o şekilde Birleşik Krallık ve İrlanda habire 1. ve 2. olmaya başlayınca o kural kaldırıldı ve herkes kafasına göre, istediği dilde şarkı yapmaya başladı. Mesela 2002'te katılan 24 ülkenin 19'u (%79) İngilizce şarkıyla katılmış. 2007'de 24/42'ye (%57) kadar düşmüş ama mesela Letonya ve Norveç, İspanyolca ile katılmış. Sonuç olarak ülkelerin yarıdan azı kendi dilinde şarkıyla katılıyor. Ha, bana sorarsanız yarışmanın eski tadı yok o 1997'den beri. Keşke eski kural geri gelse de gerçekten kendi dilinde, kendi kültürüyle alakalı şarkılarla/şovlarla katılsa her ülke. Aha bak bu sene ilk kez katılan Azerbaycan, İngilizce şarkıyla katılacakmış. Meh. Ne anladım ben öyle Azerbaycan'dan.

5 yorum:

remote dedi ki...

Mor ve Otesi kaliteli bir grup ama yarismada ne kadar basarili olurlar bilemiyorum. Eurovision'da artik kaliteden cok "maymun"luk prim yapiyor. Gecen sene Ukrayna'nin sarkisi tam anlamiyla bir rezaletti ama absurdlugunun ve Rusya'dan kopan devletlerin yardimiyla ikinci oldu. Ondan onceki sene de Finlandiya "Hard Rock Hallelujah" diye abuk bir sarkiyla birinci olmustu. Oylama sistemi eskiden kotuydu ama simdi daha de beter. En berbat sarkilar en ust derecelere tirmaniyor. Dil sorunu kadar bu oylama sistemi de yarismanin zevkini kaciriyor. Her ulkenin ingilizce sarkilar ile katildigi, "maymunluk"larin basari sayildigi bir yarisma tatsiz olmaya devam edecektir.

jörmungand dedi ki...

oylamada bu sene şöyle bir değişiklik var; yarı finallerde (o da 2 tane bu sene) telefon oyuyla ilk 9 finale çıkacak, ayrıca birer ülke de jüri oylarıyla finale çıkacak. Gerçi o kadar uğraşmaya değmeyecek bi değişiklik ama olsun.
Müzik yarışmasından daha çok eğlence ve maymunluk yarışmasına döndü eurovision bu (telefonla oy verilen) haliyle. Halk bunu istiyo. 80lerden önce de çok sıkıcıymış ama. Tam şu 90-97 arası pek güzeldi.
Ayrıca ben çok pis metalci olduğumdan önceki sene Finlandiya'yı sevmiştim, hatta oy da verdim:)

jörmungand dedi ki...

Buyrun bu seneki maymunluk: Estonya

jörmungand dedi ki...

arnavutluk ve kıbrıs eski eurovision tadını yakalamış

remote dedi ki...

Kibrisin sarkisi guzele benziyor. Gecen sene Ermenistan'a tam puan verdigimiz gibi bu sene de Kibris'a verebiliriz.

Birilerinin Rus blokundan kopma devletleri durdurmasi lazim :) Her sene birbirinden bomba sarkilar yapiyorlar.