08 Eylül 2008

Ramazan Davulcusu

Herkesin çalar saati veya cep telefonu var değil mi? Sahura kalkmak için davula ihtiyacımız yok yani. Peki hala her gecenin körü sokakta dan dun kafa ütülemek nasıl bu kadar normal karşılanıyor? Bunun müslüman olmayanı var, oruç tutmayanı var, hastası var, zar zor yeni uyutulmuş bebeği olan var, var da var. Bu kişisel özgürlüğüme müdahele değil mi? Ulan uyuyamıyorum?! Ben gece 12.30da müzik çalsam kapıma dayanan komşu neden ramazan davulcusuna ses etmiyor?

Örftür gelenektir denecek de, eski zamandaki gibi adam gibi manîler söyleyerek de yapmıyorlar ki, dan dun kafa ütülüyorlar sadece. Ay sonunda da kapıya dayanıyorlar, sıkıysa bahşiş verme. Devlet buna bişey yapması lazım. Sene olmuş 2008, hala her gece 3te davulla uyanıyoruz. Benim için hava hoş, zaten 5te yatıyorum, 3te de takıp kulaklığı metalika dinliyorum, davul duyulmuyor da, olan normal insana oluyor.

Bonus.
Bonus 2: Al bu da akepeli belediye başkanının yaptığı.

13 yorum:

Eleştirel Günlük dedi ki...

Adana belediye baskanina helal olsun valla...

delikanlı dedi ki...

Katılıyorum sana!Perihan Mağden'in şu yazısını okumak istersin belki,iananç dayatması hakkında...

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=YazarYazisi&ArticleID=888475&Yazar=PER%C4%B0HAN%20MA%C4%9EDEN&Date=15.07.2008&CategoryID=96

Adsız dedi ki...

bahsettiğin gibi, keşke mani söyleyerek falan yapsalar şu işi. Hİç değilse biraz daha hoş olabilir.

Dün yataktan kaldırdı beni bu ses. 5 dakika yatağın içinde bilinçsiz bir şekilde falan oturdum, acaba ne oluyor diye anlamaya çalıştım. Adam resmen davula rastgele vuruyordu. Yapacaksanız adam gibi yapın yani.

Bu adanalı belediye başkanı da kafa adam. Adanayı zeplinlerle falan soğutma projesi vardı, epey güldürmüştü beni=) Madem anmış olduk kendisini, şöyle bir linkte ben vereyim;

http://www.cnnturk.com/HaberDetay/Yasam/7/Diger/595/DEV_VANTILATORLER/492327/0

aysikukedisi dedi ki...

şimdi buna katılmamak elde değil.lakin sabah ezanı(ki nice kabuslara neden olmuştur) hatta diğer ezanlar içinde geçerli bu olay.saat var telefon var.ben dinlemek zorundamıyım ezanı.devletin dini de yok zaten.ezan uygulamasının neye dayanılırak yapıldığını bilen varsa söylesin.

Adsız dedi ki...

Ezan çok ayrı bir konu. Ayrıca bunu 'devletin dini yoktur' argümanı ile desteklemekte biraz absurt duruyor.

aysikukedisi dedi ki...

ayrı konuyu açıklayabilirsiniz.merak ediyorum.

delikanlı dedi ki...

absürtlük nerede uçanbalık ben de anlamadım

Adsız dedi ki...

Dinin kendi içinde bir takım kuralları vardır. Ezan da bunlardan bir tanesi. Bu bağlamda, 'saat var, cep telefonu var' demek anlamsız. Bu noktada ezanı farklı bir yerde tutmak lazım.

Ayrııca, nasıl bir dini zorla dayatmak mümkün değilse, aynı şekilde sekülerlik ya da laiklik de zorla dayatılamaz.

Bu noktada diyanete falan karşı çıksak veya bunun devlet eliyle yapılmasına karşı çıksak(ezanın yani), tabi buna ben de katılırım. Ama ezanın kendisine karşı olmak ve bunu laiklik argümanını kullanarak yapmak manasız.

aysikukedisi dedi ki...

dine has kurallar olması,benim o dine mensup olmama durumumda sanırım bir vatandas olarak beni bağlamaz.tam olarak bu bağlamda hem de saat ve cep telefonu derim.

ezanın kendisine kişisel olarak karşıyım çünkü dinin kendisine karşıyım(sanırım yine belirtmeliyim kişisel olarak)
devlet eliyle bana dayatılmasına karşıyım tabi ki bunun başka nesine karşı olabilirim.peki siz diyanete vs karşı oluşunuzun argümanını(larını) söyleyebilir misinzi?

Adsız dedi ki...

'Dine karşı olmanızda dindarları bağlamaz. Sizin 'cep telefonu, saat' demeniz dinin kurallarını değiştirmez' gibi bir şey söyleyebilirdim; sizle paralel düşünen biri olsa idim. Neticede sizinki ile paralellik gösteren bir çıkarım olurdu.

Karşı çıkma sebeplerim;

1) Dindar biri değilimdir. Ve imama para vermek istemiyorumdur.

2) Veya bir dindarımdır. Ama devletin dine karışmasını istemiyorumdur; devletin dini ideolojik süzgecinde eğip bükmesi beni rahatsız ediyordur. Bunu devletin değilde, ABD'de ki gibi sivil toplum kuruluşlarının veya cemaatlerin yapmasını istiyorumdur.

Şu iki sebep yeterli. Ama tabi bir çok sebep sıralayabilirimdir.

jörmungand dedi ki...

gecenin köründe davulla uyanmak ile ezanla uyanmak arasında bir fark göremiyorum. ezan "dinin kuralı"ysa bile en azından insanların uyuduğu saatlerde olanların sesini kısarak yapabilirler sanırım. yasaya göre ben evde hangi saatler arasında gürültü yapamıyorsam (00-06 sanırım?) müezzin de, davulcu da yapamamalı.
diyanete karşı olmak bakımında hepimiz hemfikiriz zaten sanırım.

aysikukedisi dedi ki...

kişisel hak ve özgürlükler bakımından herhangi bi'dine mensup olan veyahut olmayan insanların devlet dediğimiz kurum tarafınca eşit mesefalerde tutulması gerektiği için sevgili jormungandın da dediği gibi gecenin köründe uyanmak durumunda kalıyorsak davul da ezan da aynı kefeye girebilir.bir "vatandaş" olarak beni bağlamaz derken tüüüm bunları kastetmiştim sevgili uçanbalık.kahrolsun diyanet asdfaslkaş.

Adsız dedi ki...

Laiklik ezana karsi kullanilabilecek bir argumandir. Onemli olan laiklikten ne anlasildigi, ne kadar kati veya esnek olundugudur.

Mesela benim bir dini inancim olsun, ve bu dini inanc ezan veya herhangi baska dini cagrilari dinlememi yasaklasin. Bu durumda devlet ezana izin verdigi surece laik olmayacaktir. Boyle "farkli" bir dine inanan bir kisi bile olsa farketmez.